Choď na obsah Choď na menu
 


Obrázok Menkaure (2530-2510 pred Kr.) bol panovníkom 4 dynastie egypta.  Bol čestný a spravodlivý a preto dostal odkaz z veštiarne, že sa mu zle povedie a skoro zomrie, lebo je spravodlivý - a že kôli tomu sa "nelúbi bohom".

Je v tom vidieť povahu Egyptských bohov a veštcov (a tým vlastne všetkých pohanských bohov - na pozadí ktorých stojja démoni pretvarujúci sa za bohov).

 

 

 

SÚ TO NEPRIATELIA SPRAVODLIVOSTI !!!

 

Menkaure nastúpil na trón v roku 2490 pred Kr. po krátko vládnucom faraónovi Bakareovi (bol posledným legitimným nástupcom Snofrua). Bol dobrotivý a spravodlivý panovník. Pravdepodobne veľmi miloval svou manželku Chamerernebtej s ktorou sa nechával veľmi často zobrazovať. Ich spoločná bridlicová socha v podživotnej veľkosti z údolného chrámu jeho pyramídy, patrí mezi najznámejšie staroegyptské pamiatky. Ríšu zdedil vnútorne veľmi oslabenú a vyčerpanú nákladnými monumentálnymi hrobmi jeho predchodcov.

Obrázok O Menkaureovi sa toho veľa dozvedáme zo zápiskov gréckeho historika Herodota, v ktorých sú zaznamenané výpovede egyptských kňazov.

Faraón bol pravým opakom svojich predchodcov Chafrea (Chefréna) a Chufua (Cheopsa). Aj on si nechal zhotoviť pyramídu, ako sa na silného panovníka patrilo, ale bola omnoho menšia. Ctil bohov, navštevoval chrámy a vôľu bohov sa nikdy nepokúšal prevrátiť vo svoj prospech.

Ale čo bolo najdôležitejšie - miloval svoj ľud a neznepríjemňoval mu život nezmyselnými rozkazmi, za čo si získal obľubu u prostých Egypťanov.

Vojtech Zamarovský cituje Herodotove zápisky takto: Dal zase otvoriť chrámy, prepustil ľud, ktorý bol na najvyššiu mieru zbiedačený, k jeho vlastnej práci a obetiam. Zo všetkých kráľov súdil vraj najspravodlivejšie - a preto sa teší najväčšej chvále medzi všetkými kráľmi, čo ich kedy Egypt poznal...

Ďalej sa však dozvedáme, že bohom ktorých Menkaure toľko ctil, sa šťastie ktoré priniesol svojej zemi, ani trochu neľúbilo.

Na Egypt bola totiž uvalená kliatba, podľa ktorej sa mu musí viesť jeden a pol storočia špatne. Z veštiarne v Búte nato prišla zlá veštba. Kráľ vraj bude žiť len šest rokov a siedmeho zomrie. Menkaure to veľmi ťažko znášal a nemohol preniesť cez srdce, že on - človek, ktorý žil tak zbožným životom, který zdvihol Egypt z prachu a znova obnovil slávu chrámov, by mal tak skoro zomrieť.

Obrázok Z veštiarne po pár dňoch dorazila ďalšia veštba ktorá hovorila, že práve toto skracuje královu cestu k záhube. Akonáhle sa kráľ uistil, že sa jeho osud tak skoro naplní a že je to nezvratné, dal zhotoviť veľké množstvo lámp, ktoré mali presvecovať noci a meniť ich tak v dni. Tým by sa malo šesť predĺžiť na dvanásť. Niesu dôkazy o tom, že tomu naozaj tak bolo, ale rýchlosť s akou bola pyramída stavaná naznačuje, že stavitelia mali veľmi naponáhlo. Ale aj tak sa kráľ dokončenia stavby svojho posledného odpočinku nedožil...

Toto hovorí jediný pravý Boh:
   Keď vojdeš do zeme, ktorú ti dá Hospodin, tvoj Bôh, nebudeš sa učiť robiť podľa ohavností tých národov. Nenajde sa u teba nikto taký, kto by viedol svojho syna alebo svoju dcéru cez oheň, ani veštec ani planetár ani zaklínač ani čarodejník ani bosorák ani dopytujúci sa vešteckého ducha ani vedomec alebo taký, ktorý by sa niečo pýtal mŕtvych. Lebo ohavnosťou je Hospodinovi každý, kto to robí, ... Dokonalý budeš s Hospodinom, svojím Bohom, ...

5 Mojžišova 18, 9-13


...Ani si nepostavíš modlárskej sochy, čoho nenávidí Hospodin, tvoj Bôh.

5 Mojžišova 16, 21


  -Ľudia pochopiteľne pod rúškom náboženstva porušujú obidva tieto kľúčové Božie zákazy dodnes. Nech sa potom ale nedivia, že sa im vedie podobne, ako kráľovi Menkaure. Mnohé kostoly sú plné modlárskych sôch. 

 

 

 

Obrázok

 

 

Zdroj: Egyptologie